dinsdag, 08 september 2015 15:51

Voedselketen populair op 2015Festival -15 jaar Milleniumdoelen

Fietsen om te Shaken Fietsen om te Shaken

KETENPRESENTATIE POPULAIR OP 2015FESTIVAL                                                             

 

 

Even leek het 2015Festival in IJlst compleet in het water te vallen. Aanhoudende regenbuien en harde wind hadden van het festivalterrein een modderpoel gemaakt en de organisatie was genoodzaakt de opening uit te stellen. Nadat het terrein bestrooid was met houtsnippers en de grote plassen waren weggepompt, won de zon het uiteindelijk van de regen en kon het festival twee uren later dan gepland voor iedereen beginnen. Zo ook voor de Ketenpresentatie van Hogeschool VHL.

 

In samenwerking met Innexus (vereniging voedingsbedrijven in Noord Nederland) en Leeuwarden – Hoofdstad van de Smaak was de Ketenpresentatie een populaire toevoeging aan het kennisplein op het 2015Festival. Vooral de jongste bezoekers van het festival wisten de tent te vinden en deden enthousiast mee met de verschillende proefjes en activiteiten. Zo konden zij onder anderen een koe melken, smoothies maken op een blenderbike en verschillende kaassoorten proeven. Tijdens deze proefjes gingen zij op zoek naar antwoorden voor hun vragenlijstje, die bij een foutloos resultaat een leuk presentje opleverde.

“Geweldig om te zien hoe al die jonge gezichten zo serieus met de vragenlijst bezig zijn en oprechte interesse tonen” lacht Jeannette Nieuwenhuis, projectleider Voedseleducatie en Smaaklessen. Samen met een enthousiaste groep studenten en stagiaires bemant zij van ’s ochtends tot laat in de avond deze tent en worden bezoekers vermaakt met leuke activiteiten en testjes. “Iedereen is zo lekker vrolijk vandaag” gaat ze verder. “Het had niet veel gescheeld of alles was uitgelopen in een grote teleurstelling, maar door goed handelen van de organisatie en heel veel geluk met het weer is alles goed gekomen. Het is nu gewoon echt heerlijk zonnig, alsof er niets gebeurd is!”

Naast Jeannette onderwerpt lector Anne Schaafsma ondertussen bezoekers aan een huidmeting, waar aan af te lezen valt hoe gezond iemand is. Hier en daar levert dat gespannen gezichten op terwijl gewacht wordt op de uitslag, maar al snel keert de glimlach terug. Van de kinderen die onder toeziend oog van pa en ma voor het eerst een koe melken tot de enthousiasteling die keihard zijn smoothie bij elkaar fietst, iedereen heeft het geweldig naar zijn zin. En voor de mensen die het gemist hebben staat de Ketenpresentatie zondag 13 september ook op Ljouwert Culinair van 13:00 – 19:00 uur.